Att söka universitet i Storbritannien - Steg 5. Få din plats

Nu kommer nästa del i sökningarna. När du får ditt besked på UCAS så är det oftast preliminärt. Har du ett conditional offer så betyder ju detta att det är vissa saker som du måste uppnå för att faktiskt få platsen (Har du ett unconditional så gäller inte detta såklart). 
 
Låt oss säga att du hade ett conditional offer of study som innebar att du var tvungen att ha slutbetyg från gymnasiet med 2500 poäng, minst tre A och inget mindre än C i engelska. Då måste du ju visa prov på att du faktiskt klarat detta för att få platsen. Gör du inte det så kan du skicka in betygen ändå och kanske få din plats iaf.
 
Det finns två sätta att göra detta. Det ena gäller om din gymnasieskola är registrerad i UCAS. Detta ser man när man skall fylla i vilket gymnasium man har gått på. Om ditt gymnasium finns med i listan av alla skolor så är de registrerade på UCAS vilket innebär att din skola kan skicka dina betyg direkt in till UCAS som sedan vidarebefodrar dem till universiteten. Detta är dock väldigt ovanligt och jag tror att det bara är ca 3 st svenska gymnasieskolor som är registerade hos UCAS. Är skolan inte registrerad så får du göra på det andra sättet.
 
Det andra sättet är helt enkelt att själv se till att dina val har tillgång till dina betyg. Det du då behöver göra är att se om universiteten vill ha ett översatt dokument av dina betyg (vilket de antagligen gör) eller om de svenska räcker, alternativt att de vill ha båda. Vissa gymnasieskolor kan skriva ut betygen på ett giltigt sätt på engelska medan en del inte kan det. Om detta inte går (som för mig) så måste man få dem översatta själv och detta är inget om man kan sitta och göra själv utan man måste ha en validerad översättning med underskrift och annat kul, likt när man söker student finance. 
 
Att få sina betyg översatta görs bäst genom att köpa tjänsten hos något företag eller en enskild översättare och det kostar ca 1000 kr. Sedan får man skicka in dessa betyg till universiteten själv, antingen genom att ladda upp en digital kopia på din sida, maila eller skicka med brev. Det kan variera vad skolan vill så fråga dem så att det inte blir något fel. 
 
När du har skickat in dem så borde du få någon typ av svar att betygen tagits emot men det är inte säkert. Det som sen ska hända är att din status i UCAS ska uppdateras till Unconditional då det inte längre finns några villkor som du måste uppfylla och din plats på unversitetet är confirmed (GRATTIS!!!). Har du inte hört något efter två veckor så ta kontakt med universitetet och fråga vad som pågår. Jag väntade i nästan sex veckor innan jag fick svar och jag låg på. Alla sade att det inte var några problem men i slutändan visade det sig att de hade tappa bort min ansökan så om ni inte får svar ligg på, ta kontakt med alla ni kan och tjata så att ni får svar för stressen jag känt de senaste veckorna var inte skoj. 
 
I alla fall när er plats är confirmed så är ni inne, åter grattis, och borde snart få mer information om nästa steg, enrollment, bli tilldelade boende och göra er redo!
 
MiraNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

caerdydd.blogg.se

I jakt på kunskap!

RSS 2.0