Problemen lösta och boende

Så nu har allting rett sig till slut. Så här kommer en rätt lång utläggning om hur de senaste veckorna har varit några av de mest nervösa i mitt liv.
 
Som ni kanske vet så skickade jag iväg mina slutbetyg för att få dem översatta så att jag kunde skicka in dem till universitet och få min plats bekräftad, som jag skrev om i förra inlägget. Efter tre veckor då jag fortfarande inte fått något svar på om jag fick ha min plats så började jag bli rätt nervös och tog kontakt med universitetet och frågade om det hade hänt något, på vilket de frågade att allt var i ordning. En och en halv vecka senare när jag fortfarande inte hört något mailade jag igen och fick efter en vecka svar att mina betyg skickats till skolan jag sökt till och att beslutet låg hos dem. Detta var för ca en vecka sedan jag fick svar och jag skulle då flytta om mindre än en månad och började bli desperat på allvar. Att inte veta om man har någonstans att ta vägen en månad innan man planerar att lämna landet när man både bokat flyg, boende och lyckats tacka nej till sin plats på SU gör en relativt as nervös.
 
Tillslut mailade jag direkt till min institution och de skickade mig till en kille som hade hand om admissions och han kollade upp vad problemet var. Han var mycket mer effektiv än det allmäna admissions teamet där det kunde ta allt mellan tre och sju dagar innan de svarande på ett mail. Redan dagen efter jag mailat killen från skolan så sa han att problemet hade varit att jag har ett Å i mitt efternamn vilket lett till att man inte kunnat söka på mitt namn så jag hade försvunnit ur databasen men nu hade han bekräftat min plats så att jag kan börja i september.
 
Så fort allt detta var utrett (äntligen) i onsdags så kunde jag bli tilldelad boende, vilket jag också blev redan dagen efter. Jag har alltså fått en plats i Aberdare Hall vilket var mitt första val. Det är ett boende där jag får frukost och middag och det ligger svinnära universitetet vilket känns asbra sen så är det ett boende som bara är för tjejer vilket känns lite tråkigt men jag tror att det är ett bra boende, antagligen ganska lugnt och man lär ju träffa många människor i olika klubbar och kurskamrater så nu är jag redigt taggad!!
 
 
Aberdare hall
 
Nu är det bara lite mer än två veckor kvar!!!
Mira

Att söka universitet i Storbritannien - Steg 5. Få din plats

Nu kommer nästa del i sökningarna. När du får ditt besked på UCAS så är det oftast preliminärt. Har du ett conditional offer så betyder ju detta att det är vissa saker som du måste uppnå för att faktiskt få platsen (Har du ett unconditional så gäller inte detta såklart). 
 
Låt oss säga att du hade ett conditional offer of study som innebar att du var tvungen att ha slutbetyg från gymnasiet med 2500 poäng, minst tre A och inget mindre än C i engelska. Då måste du ju visa prov på att du faktiskt klarat detta för att få platsen. Gör du inte det så kan du skicka in betygen ändå och kanske få din plats iaf.
 
Det finns två sätta att göra detta. Det ena gäller om din gymnasieskola är registrerad i UCAS. Detta ser man när man skall fylla i vilket gymnasium man har gått på. Om ditt gymnasium finns med i listan av alla skolor så är de registrerade på UCAS vilket innebär att din skola kan skicka dina betyg direkt in till UCAS som sedan vidarebefodrar dem till universiteten. Detta är dock väldigt ovanligt och jag tror att det bara är ca 3 st svenska gymnasieskolor som är registerade hos UCAS. Är skolan inte registrerad så får du göra på det andra sättet.
 
Det andra sättet är helt enkelt att själv se till att dina val har tillgång till dina betyg. Det du då behöver göra är att se om universiteten vill ha ett översatt dokument av dina betyg (vilket de antagligen gör) eller om de svenska räcker, alternativt att de vill ha båda. Vissa gymnasieskolor kan skriva ut betygen på ett giltigt sätt på engelska medan en del inte kan det. Om detta inte går (som för mig) så måste man få dem översatta själv och detta är inget om man kan sitta och göra själv utan man måste ha en validerad översättning med underskrift och annat kul, likt när man söker student finance. 
 
Att få sina betyg översatta görs bäst genom att köpa tjänsten hos något företag eller en enskild översättare och det kostar ca 1000 kr. Sedan får man skicka in dessa betyg till universiteten själv, antingen genom att ladda upp en digital kopia på din sida, maila eller skicka med brev. Det kan variera vad skolan vill så fråga dem så att det inte blir något fel. 
 
När du har skickat in dem så borde du få någon typ av svar att betygen tagits emot men det är inte säkert. Det som sen ska hända är att din status i UCAS ska uppdateras till Unconditional då det inte längre finns några villkor som du måste uppfylla och din plats på unversitetet är confirmed (GRATTIS!!!). Har du inte hört något efter två veckor så ta kontakt med universitetet och fråga vad som pågår. Jag väntade i nästan sex veckor innan jag fick svar och jag låg på. Alla sade att det inte var några problem men i slutändan visade det sig att de hade tappa bort min ansökan så om ni inte får svar ligg på, ta kontakt med alla ni kan och tjata så att ni får svar för stressen jag känt de senaste veckorna var inte skoj. 
 
I alla fall när er plats är confirmed så är ni inne, åter grattis, och borde snart få mer information om nästa steg, enrollment, bli tilldelade boende och göra er redo!
 
Mira

Att söka universitet i Storbritannien - Steg 4. Student accommodation

Efter det att du har skickat in dina ansökningar så får du via mail en inloggning på de olika univseriteten där du kan ha kontakt med dem. Detta är väldigt viktigt eftersom att efter det att du valt ditt firm och insurance val så kommer du antagligen ha massor av frågor till skolan och då kan du nå dem via din egna sida. Det är också här som du kommer ansöka om boende. 
 
På de flesta skolor kommer du kunn gå in och välja vart du vill bo så fort du har valt skolan som ditt firm val. På vissa ställen finn det dock ett visst datum då man först kan gå in och söka men det varierar från skola till skola. Detsamma gäller för att söka boende på ditt insurance val. På vissa skolor kan du söka boende först när ditt firm universitet har nekat dig och på vissa försvinner garantin på boende om du har det som insurance eller så får du inte ha lika många val osv. 
 
Trots att jag sulle vilja det så kan jag inte vara er mästerguru i detta utan deb mesta av informationen kommer finnas hos de enskilda universiteten så det enda jag kan säga att se till att du har koll på de olika alternativen, vad som ingår i priset, vad det kostar och hur det ligger i förhållande till din skola.
 
Lycka till!
Mira
 

caerdydd.blogg.se

I jakt på kunskap!

RSS 2.0